Het paasweekend staat voor de deur: een goed excuus voor een lekker uitgebreid ontbijt! Croissants, verse jus d’orange, paasstolletjes, suikerbrood en grote kans dat er ook veel chocolade op de tafel staat. Erg lekker, maar niet altijd even gezond! HeartLife heeft de gezonde alternatieven voor een paasontbijt voor je op een rij gezet.
1 ei is geen ei
‘Ach, een eitje kan toch geen kwaad?’, horen we je zeggen. Een eitje kan ook geen kwaad, maar het gevaar met chocolade paaseitjes is dat het bijna nooit bij een eitje blijft. Gemiddeld zitten er zo’n 45 calorieën in een wit paasei, 45 calorieën in een melkei en met 40 calorieën lijkt een puur paaseitjes de verstandigste keuze.
Kijk je mag heus wel een beetje genieten met Pasen, we snappen dat je af en toe wilt snoepen met een chocolade paaseitje. En dat gaan we je ook niet verbieden, eet er alleen niet teveel. Om één paaseitjes te verbranden moet je al snel 10 minuten wandelen, acht minuten fietsen of vijf minuten hardlopen. Onze tip: maak na het paasontbijt een stevige wandeling!
Kies voor pure paaseitjes!
Pure chocola levert belangrijke mineralen, essentiële aminozuren en polyfenolen. Pure chocolade met een hoog cacaogehalte dringt hoge bloeddruk iets terug, doordat het de bloedvaten ontspant.
Hoe zit het met het ‘gewone’ ei?
Over eieren zijn veel tegenstrijdige berichten. Uit studies blijkt dat eieren de hoeveelheid vetten in ons bloed niet negatief beïnvloeden en dat ze niet aan de basis liggen van hart- en vaatziekten. Integendeel zelfs. Eieren bevatten veel vitamines, oligo-elementen en proteinen. Die slechte reputatie is te wijten aan hun hoge cholesterolgehalte. Echter uit verschillende recente studies blijkt net dat eieren onschadelijk zijn en dat één ei per dag geen enkel negatief gevolg heeft voor de hart- en bloedvaten.
Verse sapjes
Het is misschien gemakkelijk om een pak jus d’orange te kopen, maar veel beter is om zelf je sapjes en smoothies te maken. Een gemiddeld glas jus bevat namelijk veel suikers. Maak lekker je eigen sapjes en mix de sinaasappels met spinazie, banaan en kiwi. Of wat dacht je van een glaasje rode bietensap? Mix groente met fruit, je sapjes bevatten dan meer voedingswaarden en het vult meer dan een glas sinaasappelsap.
Havermout pannenkoeken
Een lekker en gezond alternatief in plaats van croissants of suikerbrood! Maak mini pannenkoekjes van havermout, ei en geprakte banaan! Binnen een handomdraai heb een heerlijk gerechtje op tafel. Lekker met blauwe bessen, bramen, frambozen en een beetje honing.
Lekkere (volkoren) broodjes
Brood is niet perse slecht, maar chocoladebroodjes, suikerbrood en paasstol bevatten veel suikers. Kies bij het ontbijt of voor een stukje paasstol of voor een croissant, liever niet allebei. Wil je een gezonde keuze maken? Kies dan voor volkoren of spelt broodjes.
Kies verstandig!
Jam lijkt vaak een gezonde keuze, maar de meeste jams bevatten veel suiker! Kies eens voor huttekase, een verfrissende cottage cheese. Ontbijt je graag met ontbijgranen? Kies dan voor muesli in plaats van cruesli (bevat veel suiker).
Fijne pasen!