In aansluiting op mijn vorige column, waarbij ik er van uit ga dat iedereen zich goede dingen heeft voorgenomen, bij deze het vervolg. Het advies voor alle mensen die zijn begonnen met goede voornemens is volhard! of “gewoon” volhouden. In 2014 maakt 81% van de Nederlanders goede voornemens, 80% denkt dat deze voornemens ook echt in 2014 gaan slagen!
Drastische leefstijlveranderingen
Afvallen, minder stress, meer bewegen en stoppen met roken staan bovenaan het lijstje. Deze goede voornemens hebben alles te maken met drastische leefstijlveranderingen en dat is zo ongeveer het moeilijkste wat er is. De eerste weken zijn nog aardig vol te houden, maar al snel keren we terug naar onze oude patroon. Het succes van alle inspanningen ten aanzien van afvallen is gering, 10% gewichtsverlies wordt door weinigen gehaald. Na één jaar is 2/3 weer terug op het oude (over)gewicht en vrijwel iedereen na vijf jaar. Voor roken is het niet veel beter. Onderzoek wijst uit dat als een arts tegen 100 patiënten in zijn spreekkamer zegt dat ze moeten stoppen met roken er uiteindelijk maar drie echt stoppen. Met behulp van folders en gadgets zijn het er rond de vijf en met behulp van medicatie en coaching ongeveer zeven. Als er wat folders en gadgets worden bijgedaan zijn het er vijf en met medicatie en coaching hooguit zeven. We zijn goed bezig want het aantal rokers is de afgelopen jaren al een stuk gedaald, tussen 2004 en 2010 schommelde het percentage mensen dat wel eens rookt tussen de 27 en 28 procent en in 2011 was er een daling tot onder de 25 procent. Een patiënt die een hartinfarct heeft gehad is vaak een stuk gemotiveerder om zijn levensstijl aan te passen. Patiënten die een dotterbehandeling ondergaan zien dit vaak als genezing en zijn veel minder geneigd te stoppen. Toch is roken nog steeds één van de belangrijkste oorzaken van voortijdige sterfte.
Everyday is a new beginning
En hoe zit het met meer bewegen en sporten? Mooie aanbiedingen van de sportschool trekken onze aandacht en die nieuwe sportschoenen moeten gelijk getest worden. In de maand januari is er vaak een verdubbeling van het aantal inschrijvingen, helaas zakt dit na een paar maanden weer in. Zonde want beweging is juist goed voor lichaam een geest. Ik geloof dan ook heilig in motivatie, begeleiding en steun. Ik doe dat dagelijks in mijn spreekkamer. Hieronder wat tactieken. De beste motivatie is natuurlijk een gezond hart en om van klachten af te komen. De confrontatie met een beroerde inspanningstest, cholesterolophopingen zichtbaar in beschadigde vaten van de halsslagader of een slecht functionerende hartspier kan ook wel meehelpen in het aannemen van een gezonde levensstijl. Na inventarisatie van de gezondheidsstatus van het hart begint het echte werk. Soms ontkom je niet aan medicatie. Neem je pillen in als een multivitamine en zie cholesterol, bloeddruk en suiker als gif, niet die tabletten. Voedingsadviezen zijn er volop maar minder eten, snacken, snoepen blijft voor veel mensen erg moeilijk.
Leg de lat niet te hoog
Daarom zet ik zet dan ook liever in op meer bewegen. Voor conditieverbetering of gewichtsbeheersing is het allerbelangrijkst dat je de lat niet te hoog legt. Het aanschaffen van een duur sportabonnement, een complete runnersoutfit of een roeimachine is gedoemd te mislukken en kost veel geld. Wat dan wel? Iedere dag na het eten de straat uitlopen en weer terug. Begin nou eerst met meer bewegen. De norm gezond bewegen is 7 dagen per week 30 minuten lopen. Ik vraag mijn patiënten om eerst 10 minuten bewust te bewegen per dag. Aangeleerde gewoontes kun je niet binnen één week veranderen. Het is onmogelijk om én te stoppen met roken en af te willen vallen. Focus je daaro op één doel. We zijn allemaal mensen, geen robots. Ondertussen blijf ik mijn patienten gaar motiveren, zodat ze een bewijs krijgen dat hun hart en vaten vooruit gaan. Hoe ik dat doe? Ik zie u graag tegemoet in mijn kliniek om te helpen met volharden!