Ei, love you!
Tijdens Pasen wordt er in Nederland ruim 35 miljoen eieren gegeten, dat is ongeveer 2 eieren per persoon. Het zal geen verrassing zijn dat de chocolade-eitjes iets populairder zijn, gemiddeld eten Nederlanders ruim 47 chocolade-eitjes per persoon. Hoe (on) gezond zijn al die eieren nou echt?
Het verstoppen van eieren stamt trouwens uit een Germaanse traditie om eieren als symbool van vruchtbaarheid in akkers te begraven zodat deze akkers op hun beurt vruchtbaar zouden worden. Tegenwoordig verstoppen we vooral chocolade-eieren voor de kleinste onder ons.
Een ei hoort erbij
Je hebt vast weleens gehoord dat het slecht zou zijn om elke dag een ei te eten. Echter is uit verschillende studies gebleken dat één ei per dag geen enkel negatief gevolg heeft voor de hart – en bloedvaten. Eieren bevatten veel vitamines, oligo-elementen en proteïnen. En cholesterol. De slechte reputatie van eieren is vooral te wijten aan hun hoge cholesterolgehalte. Maar voeding waar veel cholesterol in zit hoeft niet perse tot verhoogde cholesterolwaarden te leiden. Cholesterol is ook een belangrijk onderdeel van je cellen, hormonen en het zenuwstelsel. Dagelijks een (gekookt) eitje tikken is dus helemaal niet slecht.
Sommige mensen hebben de neiging om (onterecht) de eidooier weg te gooien. Dit is zonde, want juist dit is het gezondste deel van het ei. Zo bevat de eidooier ijzer, vitamine B6 en B12, vitamine A, E en K, een natuurlijke vorm van vitamine D, foliumzuur, choline, kalk, ijzer, fosfor en zink. Bovendien zitten eidooiers vol gezonde omega-3 vetzuren, die zijn goed voor u hart. Misschien is het tijd om het ei in ere te herstellen. Nog net op tijd zo vlak voor Pasen. Fijne dagen toegewenst en geniet, dat is echt goed voor uw hart.
Deze eieren kun je beter verstoppen
En hoe zit het met de chocolade eitjes? De tijd dat je tussen drie paaseitjes kon kiezen is al lang voorbij, tegenwoordig kun je kiezen uit smaken als karamel zeezout, tompouce, matcha-lemon, crunchy praline tot aan stroopwafel paaseitjes. En dan zijn ze ook nog verpakt in fel gekleurde papiertjes, niet zo gek dat je ze allemaal wil proeven. Gemiddeld bevat een paaseitje 45 calorieën, maar ‘specials’ tellen al gauw meer dan 60 calorieën en dat is toch weer 10 minuten wandelen. Krijg je ook keuzestress van al die verschillende smaken?
Kies dan voor puur. Pure chocolade is zelfs goed voor je gezondheid en levert belangrijke mineralen, essentiële aminozuren en polyfenolen. Het beschermt lichaamscellen, werkt ontstekingsremmend en remt verouderingsprocessen waaronder aderverkalking, wat weer een belangrijke oorzaak is van hart- en vaatziekten.
Misschien is het tijd om het ei in ere te herstellen. Nog net op tijd zo vlak voor Pasen. Fijne dagen toegewenst en geniet, dat is echt goed voor je hart.