Hartkloppingen, of het gevoel dat het hart soms ‘overslaat’, is een veelvoorkomend probleem in de cardiologische praktijk. Ik krijg regelmatig patiënten met dit probleem op mijn spreekuur. Ingrijpende gebeurtenissen zoals het verliezen van een baan, echtscheiding, of het verlies van een dierbare, spelen hierbij zeker een rol. Zowel chronische stress als een heftige schrikreactie kunnen hartkloppingen (ook wel rimtestoornissen) veroorzaken.
Snelle, onregelmatige en voelbare hartslag
Wat is een hartklopping nu precies? De definitie is een onplezierige sensatie van een krachtige, snelle of onregelmatige voelbare hartslag. De normale hartslag ligt tussen de 60 en 100 slagen per minuut. Vaak is de oorzaak gelegen in leefstijlfactoren zoals bijvoorbeeld overmatig koffiegebruik, roken en alcoholinname. Ook kunnen aandoeningen van de schildklier, zwangerschap en bepaalde medicijnen hartritmestoornissen veroorzaken. Als hartkloppingen gepaard gaan met duizeligheidklachten, flauwvallen of pijn op de borst, moet er altijd verder onderzoek worden gedaan.
Stress
De relatie met stress heeft te maken met de verhoogde afgifte van de zogenaamde “stresshormonen” zoals adrenaline. Dit zorgt ervoor dat de hartspiercel meer dan normaal geprikkeld raakt waardoor er extra hartslagen kunnen ontstaan. Daarnaast is het zo dat stress weer kan leiden tot een verhoogde bloeddruk wat ook weer een belangrijke risicofactor is voor het ontstaan van hart- en vaatziekten. Chronische stress verdubbelt de kans op problemen met hart en bloedvaten. Stressvermindering verlaagt dus die kans. Ik denk dat het voor wat betreft het voorkomen en behandelen van hart en vaatziekten belangrijk is om meer aandacht te besteden aan “stressmanagement”, naast alle andere gezonde leefstijladviezen.
Overgang
Vrouwen in de overgang hebben meer kans op hart- en vaatziekten. In de periode vóór de overgang beschermt het hormoon oestrogeen onze vaatwanden, maar de productie van het hormoon neemt af tijdens de overgang. Zo’n 70 procent tot 80 procent van de vrouwen heeft tijdens de overgang last van opvliegers en nacht zweten, maar ook van hartkloppingen. Mocht je in de overgang zitten dan is het belangrijk om deze klachten serieus te nemen, want het kunnen ook klachten zijn als gevolg van een hoge bloeddruk of hoog cholesterol.