Luister naar je hart
Dagelijks overlijden in Nederland bijna 60 vrouwen aan hart- en vaatziekten, doodsoorzaak nummer één. De verschillen tussen het mannen- en vrouwenhart zijn groot, maar worden niet altijd onderkend door de vrouw zelf, de arts of andere behandelaar. Met mogelijk gemiste of foutieve behandeling als gevolg.
Soms kan het verstandig zijn om een second opinion of tweede mening aan te vragen.
Graag roepen wij vrouwen op hun ervaringen op dit gebied te delen door het invullen van een korte vragenlijst. Zo krijgen we een beter inzicht in de reden waarom een second opinion wel of niet wordt aangevraagd, wat de ervaringen zijn en ook of men voldoende op de hoogte is van de mogelijkheden voor het aanvragen van een tweede mening. Een second opinion is niet altijd vanzelfsprekend blijkt uit de gegevens van zorgverzekeraars en Best Doctors, een organisatie met een wereldwijd netwerk van artsen die second opinions verzorgt.
Second opinion
Janneke Wittekoek: ,,Vrouwen zijn aan een ware inhaalslag begonnen als het gaat om hartproblemen, maar tegelijkertijd worden ze genegeerd in de wetenschap en hun klachten worden soms niet herkend in het ziekenhuis. Dit komt omdat deze hart en vaatziekten zich bij vrouwen minder duidelijk aandienen dan bij mannen. Soms worden klachten verward met overgangsklachten. Er zijn in de cardiologie naast de verschillen in klachten ook verschillen in de behandeling. Ik zie veel vrouwen in mijn praktijk die voor een second opinion komen. Vaak lijkt het of ze de ‘stoute schoenen’ aangetrokken hebben, terwijl het heel normaal en aanvaardbaar is in de zorg.”
Second opinions kunnen bijdragen aan de kwaliteit van de zorg en gepast gebruik van behandelingen. Ze kunnen leiden tot wijziging van diagnose en/of behandeling.
Anonieme enquête
De enquête is gesloten, de resultaten zullen later dit jaar bekend worden gemaakt.